Pokalbių konsultanto funkcionalumo veikimui reikalingi pasirenkami (funkciniai) slapukai, žr. „Slapukų nustatymai“

2023-ieji Lietuvos pašte: dešimtadaliu daugiau siuntų, ketvirtadaliu išplėstas paštomatų tinklas bei plėtra kaimyninėse rinkose

2024-04-22

2023 m. toliau augusi e.prekybos rinka didino per Lietuvos paštą keliavusių siuntinių skaičių – jų kiekis praėjusiais metais išaugo beveik dešimtadaliu. Prisitaikymas prie kintančių klientų poreikių, intensyvi LP EXPRESS paštomatų tinklo plėtra bei veiklos efektyvinimas leido užtikrinti finansinį bendrovės finansų tvarumą – audituotas Lietuvos pašto grynasis pelnas praėjusiais metais siekė 5,1 mln. eurų. Už 2023 m. Lietuvos paštas į valstybės biudžetą iš viso perves virš 3 mln. eurų dividendų.

Palyginti su 2022 m., bendrovės grynasis pelnas ūgtelėjo daugiau nei 6 proc. Lietuvos pašto pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) 2023 m. augo ir siekė 14,4 mln. eurų. Ši suma – daugiau nei dešimtadaliu didesnė nei 2022-aisiais, kuomet bendrovės EBITDA buvo 13 mln. eurų.

„Siekiant išlaikyti bendrovės finansų tvarumą traukiantis tradicinėms pašto paslaugoms, praėjusiais metais didelį dėmesį skyrėme veiklos efektyvumo didinimui, įsitvirtinimui Lietuvos ir viso Baltijos regiono siuntų pristatymo rinkoje ir klientų patirties gerinimui. Praėjusiais metais paštomatų kiekį išauginome ketvirtadaliu ir antrus metus iš eilės tapome lyderiu Lietuvos paštomatų rinkoje pagal tinklo plėtrą. Visa tai atlikta kartu auginant siuntų pristatymo greičio rodiklį – per 98 proc. jų gavėjus pasiekė jau kitą darbo dieną“ , – sako Rolandas Zukas, Lietuvos pašto generalinis direktorius.

Bendras per Lietuvos pašto tinklą ir LP EXPRESS paštomatų tinklą keliavusių daiktų ir laiškų kiekis 2023 m. siekė 35 mln. vnt. Vien tik LP EXPRESS tinklą keliavusių siuntų kiekis išaugo beveik ketvirtadaliu ir viršijo 10 mln. vnt. siuntų. Tuo pačiu pernai ir toliau fiksuotas tradicinių pašto paslaugų poreikio mažėjimas – siunčiamų laiškų kiekiai 2023 m. nukrito 39 proc.

Prieš daugiau nei dešimtmetį Lietuvos paštas tapo pirmuoju paštomatų rinkos žaidėju Lietuvoje. O praėjusiais metais buvo priimtas sprendimas šią sukauptą patirtį panaudoti plečiant paštomatų tinklą ir Latvijoje bei Estijoje. Investicijų dydis į tinklo plėtrą regione siekia per 4 mln. eurų.

Kaimyninėse šalyse Lietuvos pašto paštomatų paslauga yra pažįstama UNISEND pavadinimu – jis matomas ant kone 300 Latvijos ir Estijos miestuose esančių tinklo paštomatų, pradėjusių veikti jau šių metų balandį.

Naujasis vardas rudenį palaipsniui atsiras ir ant Lietuvoje esančių daugiau nei 430 LP EXPRESS paštomatų, įsikūrusių 111 gyvenviečių.

„Lietuvą, Latviją ir Estiją apimančio paštomatų tinklo poreikį lemia tiek augančios e.prekybos apimtys, tiek ir stambių internetinės prekybos platformų žvelgimas į Baltijos regioną kaip vieningą rinką. Veikla už namų rinkos ribų jau kurį laiką yra sėkminga kitų Europos šalių nacionalinių pašto bendrovių kryptis. Taip pašto operatoriai adaptuoja savo veiklą prie besikeičiančių klientų ir rinkos poreikių“, – sako Lietuvos pašto valdybos pirmininkas Mindaugas Kyguolis.

Praėjusiais metais Lietuvos paštas taip pat buvo aktyvus socialinių ir verslo iniciatyvų sumanytojas. LP EXPRESS, kartu su Inovacijų agentūra, surengė pirmuosius šalyje „Mylimiausios elektroninės parduotuvės rinkimus“, kuriuose nominuota kone 1100 internetinių verslų. Toliau sėkmingai tęsta ir „Miesto simbolių“ iniciatyva – jais buvo papuošti dar 8 Lietuvos miestų LP EXPRESS paštomatai. Didelio gyventojų įsitraukimo sulaukė iniciatyva „Padovanok pašto dėžutę“, kuria Lietuvos paštas atkreipė dėmesį į tvarkingų dėžučių būtinybę ir jas dovanojo skelbto konkurso nugalėtojams.

2023 m. bendrovės procesų tobulinimas ir atsinaujinimas buvo įvertintas ir Valdymo koordinavimo centro. Kasmet jo sudaromame Gerosios valdysenos indekse Lietuvos paštui pernai pirmą kartą atiteko aukščiausias A+ valdysenos įvertinimas.

Buvo naudinga? Dalinkitės: